0

Vitaminok fajtái

Vitaminokra szükségünk van egészségünk védelméért és a megfelelő anyagcsere működéséért, gyermekeknél pedig a megfelelő növekedés szempontjából. Ugyanakkor segítik a hormonok, a vörösvértestek és fehérvérsejtek, illetve az idegrendszerhez szükséges kémiai anyagok kialakulását. A vitaminok fajtái: vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Felszívódásukhoz tehát vagy vízre, vagy zsírra van szükségük.

Zsírban oldódnak az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Vízben oldódnak a C- és B-vitaminok valamint az ásványi anyagok. Az emberi szervezet csupán a D-vitamint képes előállítani, az összes többit élelmiszerekből vagy organikus táplálék-kiegészítőkből kell pótolnia. Fontos, hogy szervezetünkben a vitaminok fajtái mind jelen legyenek, ellenkező esetben számos betegség léphet fel.

Vitaminok fajtái

Vitaminok fajtái

Az antioxidáns vitaminok fajtái szerint is csoportosíthatók, esetükben is beszélünk vízben (C-vitamin) és zsírban (E-vitamin) oldódó vitaminokról. Külön kategóriába sorolhatjuk a béta karotint, amely az A-vitamin előanyaga (provitaminja). Szervezetünk csak a szükséges mennyiségű A-vitamint állítja elő belőle, így nem lehet azt túladagolni. Ezzel szemben vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésével az A-vitamin túladagolható.

Egy kiegyensúlyozott étrend minden szükséges vitamint tartalmaz, ezáltal elkerülhetjük a vitaminhiányos állapotot. Amennyiben étrendünk nem elég gazdag vitaminban, és hiány lépik fel, az organikus vitaminok fajtái alkalmasak egyszerű megfázásra ugyanúgy, mint rákos megbetegedések kezelésére. Ha vitaminhiányra gyanakszunk, forduljunk családorvosunkhoz, és egy laborvizsgálat során kiderül, valójában mire van szüksége szervezetünknek.

  
Iktatva: Vitaminok Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024