0

Miben található antioxidáns karotinoid?

A karotinoid egy nagyon fontos antioxidáns, mely főként a sárgarépában, paradicsomban, brokkoliban, spenótban és a gyümölcsökben található meg. Az antioxidáns karotinoid megakadályozza az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket. A karotinoid főként a gyümölcsök és zöldségek színéért felelős.

Az antioxidáns karotinoid nagy mennyiségben megtalálható a sárgarépában. A sárgarépa nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amely kiváló antioxidáns. Ezáltal növeli a nyálkahártya ellenálló képességét, ezzel megakadályozván a krónikus betegségeket. A spenót szintén nagyon gazdag tápanyagokban. Nagyon magas a klorofilltartalma, és főként azért nagyon egészséges és hasznos a szervezet számára, mert találtak benne egy olyan ritka antioxidánst, amely igencsak hatékony a szabadgyökök károsodásai ellen.

Antioxidáns karotinoid

Antioxidáns karotinoid

Az antioxidánsok közt a karotinoid nagyon erős, ezért fontos, hogy mindenképp fogyasszunk karotinoid tartalmú élelmiszereket. Karotinoidok találhatóak a paradicsomban is: a likopin szintén nagyon hasznos, hisz nagyon kevés zöldség tartalmazza. A karodinoitokat a szervezet általában A-vitaminná alakítja át. Napjainkban több mint 650 karotinoid antioxidánst tartanak számon.

A karotinoid antioxidáns zsírban oldódó antioxidáns. A karotinoidok közül a legismertebb és leginkább fogyasztott antioxidáns a béta-karotin, amely a sárgarépában van. A karotinoidok családjába tartozik a lutein, a zeaxantin, likopin és a kriptoxantin is. Ezek leginkább a spenótban, brokkoliban, káposztában, sárgadinnyében, sütőtökben és a paradicsomban fordulnak elő.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024