0

Megtalálhatók a szabadgyökök az élelmiszerekben?

A szabadgyökök azok a kis molekulák, melyek az öregedés folyamatát gyorsítják fel. Az emberi testben zajló folyamatok a sok kémiai reakció alapján mennek végbe. Életünk során rengeteg káros tényező befolyásolja egészségünket. Éppen ezért figyelnünk kell a táplálkozásra, mert a szabadgyökök az élelmiszerekben is megtalálhatóak.

A szabadgyököket az antioxidánsok próbálják legyőzni. A természetes szabadgyököket nagy részben semlegesítik a szervezetünkben keletkező antioxidánsok. De például a gyógyszerek vagy az UV sugárzás hatására a szabadgyökök megtöbbszöröződnek, és az egyensúly felborul. A szabadgyökök az élelmiszerekben is jelen lehetnek, ezekből nem tanácsos túl sokat fogyasztani.

Szabadgyökök az élelmiszerekben

Szabadgyökök az élelmiszerekben

Ha túlzott szabadgyök mennyiség kerül a szervezetbe, akkor számos betegség alakulhat ki, melyek közé tartoznak a szem és a tüdő betegségei, valamint az idegrendszeri zavarok is. A szabadgyökök az élelmiszerekben is kimutathatóak, ha az adott étel nem elég friss, vagy már elkezdődött az oxidáció folyamata. Például az olajban, melyet többször felhasználunk, és nagyon felhevítünk, rengeteg a szabadgyök.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is vezethet a szabadgyökök elszaporodásához. Ha túl sok szabadgyököt tartalmazó élelmiszert fogyasztottunk, akkor próbáljuk azt kompenzálni egy kis antioxidánsban gazdag étellel. Aki vigyázni szeretne az alakjára, egyen sok zöldséget és gyümölcsöt, aki pedig vágyik valami kis finomságra, fogyasszon étcsokit, így könnyebben elkerülhetőek a betegségek.

 

  
Iktatva: Szabadgyök Címkék: 

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024