0

Az E-vitamin

Azzal a tulajdonságával, hogy könnyen beépül az LDL (ún. rossz) koleszterin molekulába – akadályozván annak oxidációját – az E-vitamin méltán kiérdemli a szívbarát jelzőt. Az antioxidáns vitaminok közül ez az a vitamin, amely jelentős szerepet vállal az érelmeszesedés megakadályozásában azáltal, hogy gátolja a koleszterin oxidációját, és elősegíti annak lebomlását. Az így semlegesített koleszterin nem tud az érfalakra rakódni és érelmeszesedést okozni.

Az E-vitamin mindezek mellett a vérrögképződést is megakadályozza, ami szintén egy rizikófaktor a trombózis, szélütés és a szívroham kialakulásában. Antioxidáns vitaminként szerepet játszik az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében és azok tüneteinek csökkentésében, késlelteti az öregedést, és a szürkehályog kialakulásának folyamatát is lassítja.

E-vitamin

E-vitamin

A többi antioxidáns vitamin és nyomelem (A-vitamin, C-vitamin, szelén) “munkáját” is segíti az E-vitamin, révén hogy gátolja azok oxidáncióját, és segíti felszívódásukat. Ugyanakkor a bőr rugalmasságáért is felelős, éppen ezért számos bőrápoló kozmetikai termék egyik fő összetevője.

Bár a zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk elraktározza, az E-vitamin csak rövid ideig raktározódik, így gondoskodnunk kell a folyamatos bevitelről. A tojás, máj és a hús mellett a növényi olajok, valamint a mogyoró, mandula, brokkoli, kelbimbó, spenót és a burgonya tartalmazza. Többnyire a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, éppen ezért zsírszegény diéta mellett ajánlatos a pótlásáról gondoskodni.

  
Iktatva: Vitaminok Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024