0

Az antioxidánsok hatása

Az életkor előrehaladtával szervezetünkben csökken az antioxidáns termelés, és a termelt antioxidánsok hatása is csökken. Sejtjeink így könnyűszerrel a szabadgyökök prédáivá válhatnak, aminek következtében tovább romlik egészségi állapotunk. Szükség van ilyenkor akár táplálék útján, akár étrend kiegészítők fogyasztásával a kellő mennyiségű antioxidáns bevitelére.

Az antioxidánsok hatása nyomon követhető. Azon vidékeken, ahol több antioxidáns tartalmú zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az emberek, és kiegyensúlyozott az étrendjük, jóval kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, az ízületi panasz, ugyanakkor daganatos megbetegedések is ritkábban fordulnak elő.

A frissen fogyasztott zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok hatása jóval nagyobb, mint a hőkezelt, főzött vagy fagyasztott élelmiszerekben fellelhetőké. Köztudott, hogy a főzés során számos vitamin egyszerűen odavesz, többek közt ezért is javasolják a dietetikusok a nyers zöldségek és gyümölcsök gyakori fogyasztását.

Antioxidánsok hatása

Antioxidánsok hatása

Az antioxidánsok hatása maximális lesz, ha az alábbi zöldségeket és gyümölcsöket beiktatjuk étrendünkbe: avokádó, áfonya, eper, málna, brokkoli, káposzta, sárgarépa, citrom, narancs, grapefruit, szőlő, mazsola, hagyma, spenót és paradicsom. Ezen zöldségek és gyümölcsök olyan antioxidánsokat tartalmaznak (flavonoidok, bioflavonoidok), amelyek gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentve ezáltal az érelmeszesedés kialakulását, vérhígító hatásuk révén pedig csökkentik a vérrögképződés kockázatát. Fokozzák a C- és E-vitamin élettani hatását, és antiallergén hatással rendelkeznek. Napjainkban, amikor szervezetünket többféle káros, romboló hatás éri, az eddigieknél nagyobb szükség van az antioxidánsokra.

  
Iktatva: Antioxidánsok Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024