0

Az antioxidáns C-vitamin jótékony hatásai

Az antioxidánsok lényege, hogy megkötik és semlegesítik a szervezetben található szabadgyököket, melyek a környezetből származó méreganyagok útján kerülnek a szervezetünkbe. Ezen tulajdonsága miatt számít antioxidánsnak a C-vitamin is. A C-vitamin (vagy aszkorbinsav) nagyon jól oldódik vízben, s így a szervezet legtávolabbi részeibe is képes eljutni, ahol semlegesíti a szabadgyököket.

Az antioxidáns C-vitamin más vitaminokra is jótékony hatással van a szervezeten belül, mivel képes ezeket aktiválni és regenerálni, amennyiben azok nem látják el megfelelően a funkciójukat. A C-vitamin más antioxidánsokkal ellentétben képes semlegesíteni a szabadgyököket úgy a sejten belül, mint azon kívül.

Antioxidáns C-vitamin

Antioxidáns C-vitamin

Az antioxidáns C-vitamin a DNS-re is kedvezően hat, ugyanis megvédi a sejtek DNS-molekuláit a méreganyagok és károsító gének által kifejtett ártalmas behatásokkal szemben. Megakadályozza a sejteken belüli káros genetikai elváltozások megjelenését, továbbá megvédi az immunsejteket, ezzel erősítve immunrendszerünket. Ha elegendő C-vitamint viszünk be szervezetünkbe, kiküszöbölhetjük a szabadgyökök által okozott tüdőbetegségek kialakulását, és erősíthetjük vele központi idegrendszerünket is.

Az antioxidáns C-vitamin a következő zöldségekben és gyümölcsökben igen nagy mennyiségben található meg: brokkoli, káposztafélék, citrusfélék, kiwi, ribizli, csipkebogyó, paprika, petrezselyem. A C-vitamin fogyasztása ajánlott abban az esetben is, ha a szervezet hiányt szenved E-vitaminban, ugyanis a C-vitamin képes működésbe hozni a szervezetben megtalálható, de valamilyen oknál fogva működésképtelen E-vitaminokat.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024