0

Antioxidánsok mérése

Az antioxidánsok mérése több módszerrel is megoldható. A laboratóriumi vizsgálatok mellett olyan fájdalommentes teszt elvégzésére is van lehetőség, amely a tenyerünket átvizsgálva állapítja meg az ott található szövetek karotinoid szintjét. A karotinoidok az antioxidáns tartalmú tápanyagokban találhatók meg, így a bőrünkben mért karotinoid szint rávilágít a testünkben található antioxidánsok számára.

Az antioxidánsok mérése orvosi laboratóriumban is megoldható, ahol meg lehet határozni vérünk E- és C-vitamin valamint szelénszintjét. A szabadgyökök káros tevékenysége az úgynevezett PerOx teszt segítségével jól lemérhető. Jó képet kapunk a zsírsejtek állapotáról, megtudhatjuk, mennyire lettek károsítva.

Antioxidánsok mérése

Antioxidánsok mérése

Az antioxidatív kapacitás teszt szintén az antioxidánsok mérése kategóriába sorolható, itt arra derül fény, hogy hatékony-e a szabadgyök elhárító rendszerünk. A vérmintában található sejteket vizsgálják, azok állapotából vonják le a következtetéseket.

Érdemes időnként ilyen vizsgálatokat, teszteket elvégeztetni, mivel az antioxidánsok mérése által pontosabb képet kapunk egészségi állapotunkról, ugyanakkor kiinduló pontnak is tekinthetünk egy ilyen felmérést, amelyet életmódbeli és étrendi változtatás követ. Az eredmények tudatában jó ha igényesen megválogatjuk, milyen élelmiszereket fogyasztunk, figyelünk azok ORAC (oxigéngyök elnyelő kapacitás) értékére. A legmagasabb ORAC értékkel rendelkező gyümölcsök és zöldségek a következők: aszalt szilva, gránátalma, mazsola, fekete áfonya, szeder, kelkáposzta, tőzegáfonya, fokhagyma, eper, spenót, málna, tök, avokádó, narancs, lila szőlő, brokkoli és cékla.

  
Iktatva: Antioxidánsok Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024