0

Antioxidáns dohányosoknak

A dohányzásnak számos negatív hatása ismert, ezért a dohányosoknál – beleértve a passzív dohányosokat is – nagyobb a rizikófaktor a megbetegedések terén. A káros oxidatív folyamatok elkerülése érdekében szükséges az antioxidáns bevitele dohányosoknak, és különösképpen oda kell figyelniük az elveszett vitaminok kellő pótlására. Legtöbb vitamint természetes úton is bevihetjük a szervezetbe, táplálék formájában.

Az E-vitamin nagyon jó antioxidáns dohányosoknak, amely a sejtek elöregedése ellen harcol, mely folyamat felgyorsul dohányzás által. Az E-vitamin főként a növényi olajakban, a teljes kiőrlésű rozskészítményekben, zöld zöldségekben található meg, de tabletta formában is beszerezhető.

Antioxidáns dohányosoknak

Antioxidáns dohányosoknak

A C-vitamin egy másik jó antioxidáns forrás dohányosoknak, mely fontos szerepet játszik az immunrendszer egészséges működésében is. A napi ajánlott mennyiség 60-90 mg/nap. Fellelhető zöldségekben, citrusfélékben, az áfonyában, ribizliben, csipkebogyóban stb.

A koenzim-Q10 az egyik legjobb antioxidáns dohányosoknak, mivel részt vesz a sejtek energiatermelésében, kedvező hatással van a szívre, de a májat és a vesét is táplálja. Ez a molekula azért tud funkcionálni antioxidánsként is, mert teljesen redukált, és oxidált formában is képes fennmaradni. Más antioxidánsokkal ellentétben, egyaránt gátolja a lipidek és a fehérjék oxidációjának beindulását és terjedését. Mindezek mellett a rákos megbetegedések kialakulását is csökkenti. A koenzim-Q10 megtalálható különböző élelmiszerekben: főként húsokban és halakban, de növényi olajakban és egyes zöldségekben, gyümölcsökben is.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024