0

Ajánlott antioxidáns kemoterápia alatt?

Az antioxidánsok bevitele a kemoterápia alatt szakértők szerint nem ajánlott. Habár úgy tartják, hogy az antioxidánsok bevitelével megelőzhetőek a rákos megbetegedések – hisz az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök károsodásaitól –, a kemoterápia alatt mégsem ajánlott.

Egyes elméletek szerint a rákos betegeknél a kemoterápia alatt a túlzott bevitelű antioxidánsok csökkentik a kemoterápia hatékonyságát. Ezen elmélet szerint a rákos sejteknek amúgy is nagyon magas az antioxidánsszintjük, ezért ha még több antioxidánst viszünk be, azzal csak rontunk a helyzeten: még inkább megnöveljük a rákos sejtek antioxidáns szintjét, ezzel pedig segítjük azok szaporodását, továbbterjedését.

Antioxidáns kemoterápia

Antioxidáns kemoterápia

Ezzel ellentétben nagyon sokan azon a véleményen vannak, hogy az antioxidánsok magas szintű bevitelével megelőzzük a rákos megbetegedéseket. Az bizonyított, hogy kemoterápia előtt, közben és után nem szabad sok antioxidánst bevinni a szervezetbe, beleértve a táplálékkiegészítőket és vitaminokat is, mert ezek miatt a kemoterápia hatékonysága csökken.

Ezzel a kérdéssel már nagyon sok éve foglalkoznak a szakértők. Vannak, akik azon a véleményen vannak, hogy növeli a kemoterápia hatékonyságát, és vannak, akik szerint csökkenti. Ezért érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, még mielőtt elhatározásra jutnánk. Az tény, hogy az antioxidánstartalmú ételek, gyümölcsök és zöldségek nélkülözhetetlen alapkövei az étrendnek, hisz nagyon fontosak a szervezet számára. Ha rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és sugárkezelés szükséges, érdemes több orvos véleményét is kikérni ezzel kapcsolatosan.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024