0

A természet ajándéka: a gyógyhatású antioxidáns flavonoidok

A flavonoidok olyan gyógyító hatású vegyületek, melyek igen elterjedtek a növényvilágban, ezért igen sok növény ennek a vegyületnek köszönheti gyógyhatását. Nevüket sárga színük miatt kapták (latinul a flavus sárgát jelent). Az antioxidáns flavonoidok a hajszálerek sérülékenységét és áteresztőképességét is javítják.

Sikeresen alkalmazhatók, mint immunrendszer erősítők, gyulladáscsökkentők, ugyanakkor lassítják a daganatok növekedését, védik a májat, kedvezően hatnak a szív- és érrendszerre, továbbá semlegesítik a szabadgyököket, vírusokat és baktériumokat. Az antioxidáns flavonoidok legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben találhatók meg, s hatásukat más antioxidánsokkal együtt fejtik ki (pl. A-, C- és E-vitaminokkal). Ezért is nagyon fontos a változatos étrend annak érdekében, hogy minél többféle antioxidánst juttassunk szervezetünkbe.

Antioxidáns flavonoidok

Antioxidáns flavonoidok

Kutatások szerint az antioxidáns flavonoidok leggyakoribb előfordulási helye a virágpor. Kimutatták, hogy a bodorrózsa-félékben található virágpor 16-20 féle flavonoidot tartalmaz. A virágporban található antioxidáns flavonoidok kb. kétszázszor erősebbek az E-vitaminnál, mely köztudottan az egyik leghatásosabb antioxidáns. Antioxidáns tulajdonságuk révén a virágporban található flavonoidok a zsírok oxidációját is megakadályozzák.

Az antioxidáns flavonoidot tartalmazó nyers virágpor bármely gyógynövény szaküzletben megvásárolható. Édes íze miatt a gyermekek is előszeretettel fogyasztják. Naponta 2-3 alkalommal ajánlott a fogyasztása, különösen reggel, éhgyomorra. A napi ajánlott mennyiség 15 gramm, 80 kilós testsúly felett pedig 20-25 gramm. Fogyasztható önmagában vagy zöldségsaláták, köretek részeként.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024