0

A szabadgyökök keletkezése

A természetes élettani folyamatokkal együtt jár a szabadgyökök keletkezése, immunrendszerünk is termeli és fel is használja azokat a támadó mikroorganizmusokkal szemben. Optimális esetben a szabadgyökök száma nem lépi túl a megengedett határt, szervezetünk antioxidánsokkal semlegesíti a fölösleget.

A szabadgyökök keletkezése, azok elszaporodása több külső és belső tényező által indukálódik. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, a kimerítő testedzés, a vegyileg szennyezett élelmiszerek fogyasztása, a gyógyszerek szedése, a sugárzások és a stressz mind-mind hozzájárulnak a szabadgyökök elszaporodásához. Ennek következtében szív- és érrendszeri megbetegedések, idegrendszeri rendellenességek, ízületi problémák valamint daganatos betegségek alakulhatnak ki.

Szabadgyökök keletkezése

Szabadgyökök keletkezése

Amennyiben szervezetünk nem tudja előállítani a szükséges antioxidáns mennyiséget, és táplálék útján sem jut be a kellő mennyiség, a szabadgyökök keletkezése fékezhetetlenné válik, és lassan de biztosan leépítik sejtjeinket. Ezt megelőzendő tudatosan kell táplálkoznunk, törekednünk kell arra, hogy naponta fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a vegyileg szennyezett ételeket és a többi rizikófaktorokat.

Az antioxidáns vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok mellett a flavonoidok is semlegesítik a szabadgyököket. Mindezek mellett a szabadgyökök keletkezése, a számarányuk csökkentése életmódbeli változásokkal is elérhető. A rendszeres napi mozgás, a dohányzás és alkoholfogyasztás mérséklése vagy teljes elhagyása, valamint a stresszhelyzetek elkerülése jelentősen hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, életminőségünk javításához, valamint az öregedési folyamatok lassításához.

  
Iktatva: Szabadgyök Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024