0

A C-vitamin

A Szent Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Mivel szervezetünk nem képes előállítani és – vízben oldódó vitaminról lévén szó – raktározni sem, naponta gondoskodnunk kell a beviteléről. A szükséges napi mennyiséget 60 mg-ban határozták meg, ám egyes vélemények szerint ez csak arra elegendő, hogy távol tartsuk magunkat a skorbut nevű betegségtől, amely ezen vitaminnak a hiányában alakul ki.

Antioxidánsként a C-vitamin segíti egészségünk megőrzését. Támogatja immunrendszerünket (növeli a fehérvérsejtek számát és fokozza működésüket), csökkenti a gége- és nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát, védelmet nyújt a szürke hályog ellen, részt vesz a hajszálerek és a csontok felépítésének folyamatában, óvja a fogakat és a fogínyt, segíti a vas felszívódását, gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, részt vesz a kollagénképződésben.

C-vitamin

C-vitamin

Amennyiben szervezetünk nem kapja meg a szükséges C-vitamin mennyiséget, egy bizonyos idő után vérszegénység, fogínygyulladás, izomfájdalom alakul ki. Ezzel párhuzamosan immunrendszerünk legyengül, és egymást érik a fertőzések. Megfelelő, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel biztosítani tudjuk a megfelelő bevitelt. Különböző diéták, egyoldalú táplálkozás, emésztőrendszeri megbetegedések, visszatérő fertőzések esetén azonban vitaminkészítményekre lesz szükségünk.

A következő gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények fogyasztásával jut be szervezetünkbe a C-vitamin: citrom, narancs, grapefruit, kivi, papaya, ribiszke, földieper, paradicsom, paprika, burgonya, káposzta, csipkebogyó, petrezselyem, kapor, bazsalikom stb.

  
Iktatva: Vitaminok Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024