Cikkek a(z) Vitaminok és Antioxidáns kategóriából

Az antioxidáns vitaminok megtalálhatók úgy a vízben, mint a zsírban oldódó vitaminok közt. Az előbbi csoportból a C-vitamint emelhetjük ki, míg az utóbbiból az E-vitamint és az A-vitamin előanyagát, a béta karotint. Az antioxidáns vitaminok mellett az ásványi anyagok (szelén, cink) is fontos szerepet töltenek be a szabadgyökök semlegesítésében. Ezen vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk számára.

A D-vitamin

A D-vitamin

Növényi és állati eredetű provitaminokból állítódik elő szervezetünkben a D-vitamin a koleszterin és a napfény segítségével. Tartós hiánya számos betegség kialakulását vonhatja maga után. Ilyenek a csontritkulás, izomgyengeség, izomgörcs, izomsorvadás, angolkór, az emésztőrendszer és az ízületek megbetegedése, szív- és érrendszeri panaszok. Gyerekeknél lassú növekedést és csontlágyulást figyeltek meg. A D-vitamin… Tovább: A D-vitamin »

Az E-vitamin

Az E-vitamin

Azzal a tulajdonságával, hogy könnyen beépül az LDL (ún. rossz) koleszterin molekulába – akadályozván annak oxidációját – az E-vitamin méltán kiérdemli a szívbarát jelzőt. Az antioxidáns vitaminok közül ez az a vitamin, amely jelentős szerepet vállal az érelmeszesedés megakadályozásában azáltal, hogy gátolja a koleszterin oxidációját, és elősegíti annak lebomlását. Az… Tovább: Az E-vitamin »

Az A-vitamin

Az A-vitamin

A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az A-vitamin vagy retinol. Egy zsíroldékony antioxidáns vitamin, amely a szabadgyökök semlegesítése mellett jelentős szerepet kap az immunrendszer működésében, a csontok fejlődésében, a látás folyamatában, a bőr épségének megőrzésében. Hiányában a bőr kiszárad, pikkelyesen hámlóvá lesz, és védtelenné válik a fertőzésekkel szemben. Az A-vitamin… Tovább: Az A-vitamin »

Vitamin túladagolás

Vitamin túladagolás

Már kisgyerekkorunkban azt halljuk, hogy milyen fontosak a vitaminok növekedésünkhöz. Arra nem térnek ki, hogy a szintetikus vitaminok túlzott szedése során a vitamin túladagolás veszélye léphet fel. Arról sem tesznek említést, hogy a vitamin szó alatt nem kimondottan tablettákat kell értenünk. Ez lehet az oka, hogy kevés gyerek fogyassza élvezettel… Tovább: Vitamin túladagolás »

B6 vitamin

B6 vitamin

A B6 vitamin fontos szerepet játszik a hemoglobin kialakulásában, az aminosavak és fehérjék, szénhidrátok és zsírok anyagcseréjében, izomstimuláló hatású, ugyanakkor jó hatással van az idegrendszerre és bőre, de a növekedésben is nélkülözhetetlen. Hatékonysága nő B2 és B5 vitaminnal, valamint magnéziummal és káliummal kombinálva. A B6 vitamin nélkülözhetetlen a magnézium és… Tovább: B6 vitamin »

Vitaminok fajtái

Vitaminok fajtái

Vitaminokra szükségünk van egészségünk védelméért és a megfelelő anyagcsere működéséért, gyermekeknél pedig a megfelelő növekedés szempontjából. Ugyanakkor segítik a hormonok, a vörösvértestek és fehérvérsejtek, illetve az idegrendszerhez szükséges kémiai anyagok kialakulását. A vitaminok fajtái: vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Felszívódásukhoz tehát vagy vízre, vagy zsírra van szükségük. Zsírban… Tovább: Vitaminok fajtái »

Vitaminok hajra

Vitaminok hajra

A helyes táplálkozás létfontosságú hajunk szempontjából is, hogy az minél egészségesebb, ragyogóbb és erősebb szálú legyen. Ásványi anyagok és vitaminok hajra kifejlesztett változatának rendszeres fogyasztása a legegyszerűbb és leghatékonyabb mód arra, hogy hajunk jó állapotban legyen. Szakértők szerint körülbelül két hónap szükséges, míg az eredmény láthatóvá válik. Az A-, C-,… Tovább: Vitaminok hajra »

Vitaminok gyerekeknek

Vitaminok gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekek egészségesen, szépen fejlődjenek, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük. Manapság könnyen beszerezhetők a vitaminok gyerekeknek, melyek nagyon fontosak, mindegyiknek megvan a maga szerepe, és valamennyi hozzájárul a gyermekek megfelelő növekedéséhez. Ezek hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetesen legjobb, ha kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás útján viszik be a… Tovább: Vitaminok gyerekeknek »

A C-vitamin

A C-vitamin

A Szent Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Mivel szervezetünk nem képes előállítani és – vízben oldódó vitaminról lévén szó – raktározni sem, naponta gondoskodnunk kell a beviteléről. A szükséges napi mennyiséget 60 mg-ban határozták meg, ám egyes vélemények szerint ez csak arra elegendő, hogy távol… Tovább: A C-vitamin »

Elindult az antioxidáns információs portál!

Elindult az antioxidáns információs portál!

Elindult az antioxidáns információs portál!

Antioxidáns 2024