0

Az A-vitamin

A szem ideghártyájának megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az A-vitamin vagy retinol. Egy zsíroldékony antioxidáns vitamin, amely a szabadgyökök semlegesítése mellett jelentős szerepet kap az immunrendszer működésében, a csontok fejlődésében, a látás folyamatában, a bőr épségének megőrzésében. Hiányában a bőr kiszárad, pikkelyesen hámlóvá lesz, és védtelenné válik a fertőzésekkel szemben.

Az A-vitamin jó segítség vérszegénység, gyerekkori betegségek, valamint a gombás és bakteriális fertőzések leküzdésében. Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenállást, és lerövidíti ezen betegségek lefolyását, enyhíti a tüneteket. Egészségesen tartja a fogínyt, a fogakat, a hajat és a körmöt. Serkenti a nyáltermelést, így segít a nyálkahártyák nedvesen tartásában, gátolja azok kiszáradását.

A-vitamin

A-vitamin

Mivel az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, a zsír- és hússzegény étrend nem biztosítja a megfelelő mennyiséget, így étrend kiegészítőkre lesz szükség, elkerülendő a farkasvakságot vagy a gyermekeknél fellépő növekedési rendellenességeket. Étrend kiegészítők és vitaminkészítmények esetében be kell tartani az ajánlott mennyiséget, mivel fennáll a túladagolás veszélye.

Az A-vitamin az alábbi élelmiszerek fogyasztásával vihető be szervezetünkbe: tojás, tej, hal, máj, gabonafélék, hüvelyesek, húsok, vaj, margarin, sajt. Szervezetünk a béta karotinból, az A-vitaminnak a provitaminjából is elő tudja állítani magát a vitamint a számára szükséges mennyiségben. Kiváló béta karotin forrás a sárgarépa, a sütőtök, a barack és a sárgadinnye. Az alkoholfogyasztás és a stresszes életmód növeli az A-vitaminszükségletet.

  
Iktatva: Vitaminok Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024