0

Zöldségekben fellelhető antioxidáns: cékla

A céklát világszerte kiváló antioxidánsként tartják számon, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. A Dél- és Közép-Európában őshonos cékla a répafélék családjába tartozik, s mára már szinte az egész világon elterjedt. Igen összetett növényről van szó, mely finom íze miatt is igen keresett, ugyanakkor gyógyhatásáért is sokan fogyasztják.

Az igencsak egészséges növényként számon tartott antioxidáns cékla igen gazdag A-, B- és C- vitaminokban, melyek semlegesítik a szervezetbe bekerült szabadgyököket, ezzel tisztítva azt. A cékla sok káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort és vasat is tartalmaz, melyek szintén elengedhetetlen részét képezik szervezetünknek. Ezek más növényekben is megtalálhatóak, de a céklából a szervezet könnyebben és jobban tudja hasznosítani őket.

Antioxidáns cékla

Antioxidáns cékla

Az antioxidáns cékla az említett sok jó tulajdonsága mellett igen hatékony vérképző is, ezért vérszegények számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Mindemellett javítja a közérzetet, erősíti az immunrendszert, mely ezáltal ellenállóbb lesz a nátha, influenza és egyéb vírusos megbetegedések ellen. A céklában található cukor gyorsan és könnyen hasznosítható, ezért kiváló energiaforrása a szervezetnek.

A cékla antioxidáns hatása legjobban a belőle nyert lé formájában hasznosítható. Gyümölcscentrifugával facsarjuk ki a levet a céklából, majd betegség esetén fogyasszunk belőle három-négy borospohárral naponta, a betegség megelőzéséhez pedig hetente öt-hat pohárral. Fogyasztás előtt ajánlott felhígítani vízzel vagy uborka- esetleg sárgarépa lével.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024