1

Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben

Szabadgyökök folyamatosan termelődnek minden egészséges emberi szervezetben, előidézvén azt az oxidációs folyamatot szervezetünkben, mely a vas rozsdásodásakor és egy almaszelet barnulásakor is végbemegy. Kis mennyiségben szükségünk van szabadgyökökre, mivel hozzájárulnak szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez a vírusok ellen. Másrészt viszont nagyon káros lehet ránk nézve a nagy mennyiségben történő szabadgyökök képződése, mert oxidálják, rombolják sejtjeinket, a fehérjéket és a szénhidrátokat.

A szabadgyökök képződése akkor történik, amikor szervezetünk természetes anyagcseréjét végzi. Számuk megsokszorozódhat a környezetből testünkbe áramló méreganyagok hatására, mint amilyen a nikotin, szmog, koffein, alkohol, füst, kipufogógáz és egyéb mérgező gázok stb. A szabadgyökök egy szabadon maradt elektronjukkal olyan molekulákhoz kapcsolódnak, melyek azután instabillá válnak, s ez kárt okoz a sejt működésében.

Szabadgyökök képződése

Szabadgyökök képződése

A szabadgyökök tehát olyan molekulák, melyek agresszív módon könnyen reakcióba lépnek más molekulákkal. A szabadgyökök képződése és reakciója más molekulákkal idővel megnő, s néhány év elteltével szív- és érrendszeri megbetegedéseket, infarktust, emésztési zavarokat, agyvérzést, impotenciát és látászavart okozhat.

A szabadgyökök képződése nagy mennyiségben visszaszorítható antioxidánsokkal, és az általuk okozott oxidációs folyamatok is lassíthatók, mivel megkötik a szabadgyököket, ugyanakkor lelassítják és megállítják a már folyamatban lévő oxidációs folyamatokat is. A legfontosabb antioxidánsok az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén. Ezek együttes fogyasztása ajánlott, ugyanis együtt jóval nagyobb gyógyító hatást fejtenek ki.

  
Iktatva: Szabadgyök Címkék: ,

Egy hozzászólás "Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben"

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024