0

Szükségtelen és káros a túlzott antioxidáns bevitel

Kutatások kimutatták, hogy a túlzott antioxidáns bevitel nemcsak szükségtelen, hanem egyenesen káros is. Maga a szervezet is termel antioxidánsokat, melyek erősítik az immunrendszert a különböző megbetegedések ellen. Ha ezt az antioxidáns mennyiséget különböző készítményekkel a többszörösére növeljük, károsodnak a sejtek, felgyorsul az öregedési folyamat, továbbá károsodnak a fehérjék és a DNS is.

Szervezetünk folyamatosan ki van téve sok mérgező anyagnak, mint amilyen az alkohol, a nikotin, a koffein, a mérges gázok stb. Ezek ellen immunrendszerünknek védekeznie kell, s ha egyedül nem képes megbirkózni velük, segítségként antioxidáns tartalmú készítményekhez nyúlunk, legtöbbször E-vitamin és béta-karotin formájában, az ajánlottnál ötször vagy tízszer nagyobb mennyiségben. Kutatások szerint ez a túlzott antioxidáns bevitel növelte a tüdőrák valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulási arányát.

Túlzott antioxidáns bevitel

Túlzott antioxidáns bevitel

Az E-vitamin túladagolása következtében az agyvérzések száma is jelentősen megnőtt. A kutatási eredmények szerint a különböző gyümölcsök és zöldségek antioxidáns tartalma bőven elegendő lenne szervezetünk antioxidáns szintjének stabilan tartásához, ezért inkább ezekből fogyasszunk többet a túlzott antioxidáns bevitel helyett.

Szervezetünk antioxidáns szintjének növeléséhez úgy állítsuk össze étrendünket, hogy az minél több friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon és csak kevés zsírt, cukrot, lisztet. Így nem lesz szükség arra, hogy gyógyszerekkel és vitaminokkal növeljük antioxidáns szintünket, és elkerülhetjük a túlzott antioxidáns bevitelt is.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024