0

Mit jelent az antioxidáns érték?

Szervezetünk legnagyobb ellenségei a szabadgyökök, melyek szervezetünk „rozsdásodását” (oxidációt), öregedést, sejtjeink károsodását okozzák. Minden növénynek megvan a maga védő, antioxidáns hatása. Ezek mérésére fejlesztették ki a tudósok azt a mutatót, mely egységes mérőszámot mutat, ezt nevezzük ORAC értéknek, mely az adott növény antioxidáns értékét mutatja.

Az antioxidáns érték vagy ORAC érték magyar jelentése „oxigéngyök megkötő képesség”, mely segítségével növényi antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak és enzimek antioxidáns tartalmát mérhetjük.

Antioxidáns érték

Antioxidáns érték

Ha oda szeretnénk figyelni a helyes táplálkozásunkra, szem előtt kell tartanunk, hogy a napi ajánlott ORAC érték 3.000-5.000 között legyen, de aki nagyobb városban lakik, vagy krónikus betegségben szenved, esetleg rákkal küszködik, ajánlatos a napi 10.000-12.000 közötti értékű antioxidáns bevitele. Amit még fontos tudnunk, hogy minél nagyobb ez az érték, annál jobb antioxidánsról van szó.

A következőkben felsorolunk néhány növényt, mellette feltüntetve annak antioxidáns értékét (100 grammban): aszalt szilva: 5.770; mazsola: 2.830; gránátalma: 3.307; fekete áfonya: 2.400; szeder: 2.036; kelkáposzta 1.770; tőzegáfonya: 1.750; fokhagyma: 1.662; méz: 1.640; eper: 1.546; spenót: 1.260; málna: 1.220; tök: 1.150; acai: 1026; kelbimbó: 980; szilva: 949; brokkoli: 890; cékla: 840; avokadó: 782; narancs: 750; piros szőlő: 739; paprika: 710; cseresznye: 670; kiwi: 610; szárazbab: 503; grapefruit: 495; rózsaszín grapefruit: 483; fehér szőlő: 460.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2017