0

Mit értünk az antioxidáns fogalma alatt?

Szinte napi rendszerességgel használjuk az antioxidáns szót, s ritka az olyan kozmetikum vagy bőrápoló termék, melynek összetevői között ne szerepelne e kifejezés. Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy tulajdonképpen mit is takar az antioxidáns fogalma, és hogy milyen hatással van szervezetünkre.

Az -anti előtagból kikövetkeztethető, hogy valami ellen működik. Utótagjához viszont kicsit ismerni kell a biokémiát. Az oxidáció egy természetes folyamat, mely szervezetünkben is végbemegy. A környezetből szervezetünkbe kerülő méreganyagok (szabadgyökök) felgyorsítják ezen oxidációs folyamatokat, sejtjeinket roncsolva és pusztítva. Az antioxidánsok ezen oxidációs folyamatokat hivatottak lassítani, illetve megállítani. Ezt jelenti az antioxidáns fogalma.

Antioxidáns fogalma

Antioxidáns fogalma

Szervezetünk védelme nem egyedül az antioxidánsokra nehezedik, hiszen mellettük egyéb ásványi anyagok, vitaminok és különféle mechanizmusok segítenek a szabadgyökök elleni harcban. Amennyiben az említettek megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, kiküszöbölhetjük a szabadgyökök károsító hatásait. Az antioxidáns fogalmához továbbá hozzátartozik, hogy segíti és erősíti az immunrendszer működését.

Amennyiben odafigyelünk életvitelünkre és étrendünkre, melybe megfelelő mennyiségű antioxidánst juttatunk minden egyes étkezéskor, lassíthatjuk az öregedési folyamatot, ugyanis az antioxidáns fogalma alatt az öregedés lassító hatását is értjük. Ezek hatása révén az életkor akár egyharmaddal is meghosszabbítható. Az antioxidánsokhoz sok C-, B-, A- és E-vitamin tartalmú gyümölcs és zöldség, valamint a zöld tea fogyasztásával juthatunk hozzá.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024