Sokak számára meghökkentő lehet az a tény, hogy a jótékony hatású antioxidáns egy csésze kávéban is megtalálható. Sokat hallunk a kávé és általában a koffein egészségkárosító hatásáról, s keveset előnyeikről, noha előnyből is legalább annyi van, mint hátrányból. A kávé ugyanis rengeteg olyan összetevőt tartalmaz, melyek elősegítik a szervezet helyes működését.
Egy sor kutatás indult a kávé jótékony hatásainak felderítése végett, s mind ugyanazzal az eredménnyel zárult, mégpedig azzal, hogy a kávé rendszeres fogyasztásával rengeteg betegség kialakulása előzhető meg. Naponta megtalálható annyi antioxidáns egy csésze kávéban, amennyi az aznapi, szervezetünkbe került szabadgyököket semlegesíti.
Ezek a kutatások azt is kimutatták, hogy a kávé, a tévhittel ellentétben hasznos lehet a szív- és érrendszerre nézve a nagy antioxidáns tartalma miatt. A kísérletbe bevont személyek napi 1-3 csésze kávét fogyasztottak rendszeresen, míg mások egyáltalán nem ittak kávét. Azt az eredményt kapták, hogy a kávéfogyasztók között 24%-kal kisebb a szívbetegségek kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztottak kávét.
Tehát antioxidáns egy csésze kávéban is kellő mennyiségben található. A kutatók mindemellett arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valaki háromnál több csésze kávét iszik meg naponta, és ezek mindegyikéhez sok cukrot fogyaszt, azt az elhízás veszélye fenyegeti, s később cukorbetegség is kialakulhat nála.