0

Mik az antioxidáns enzimek?

Találunk rengeteg információt (internet, szakkönyv, folyóirat), melyekből olvashatunk az antioxidáns enzimekről, de akár tanulhatunk is róluk a középiskolás kémia- és biológiaórákon vagy egyetemeken. Azonban most próbáljuk kicsit emberközelibb módon fejtegetni, hogy mik is az enzimek, és milyen hatással vannak szervezetünkre.

Az enzimek olyan anyagok, melyek segítenek gyorsabbá tenni olyan, a szervezetben lejátszódó folyamatokat, melyek ugyan nélkülük is végbemennének, de nagyon lassan. Az enzimek mindamellett, hogy részt vesznek a különböző biológiai folyamatokban, elősegítik e folyamatok működését is. Az antioxidáns enzimek például az immunrendszer védelmét segítik.

Antioxidáns enzimek

Antioxidáns enzimek

Szervezetünk is termel antioxidánsokat, melyek enzim formájában vannak jelen, és hogy ne hagyjuk ki a kémiát se, nevezzünk meg párat belőlük. Az antioxidáns enzimek, melyek testünkben keletkeznek: a kataláz, a glutation peroxidáz és a szuperoxid dizmutáz enzimek.

Amint már említettem, bennünk is termelődnek antioxidáns enzimek, de sajnos nem elég, ezért pótolnunk kell őket különböző vitaminokkal, étrend-kiegészítőkkel vagy táplálkozáskor az antioxidánst tartalmazó ételekkel, gyümölcsökkel. A legfontosabb antioxidánsok, melyek természetesek: az A-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a szelén és a cink. Napjainkban nagyon fontos szerepet játszik az egészséges életmód. Rohanó világunkban keveset figyelünk szervezetünkre, pedig a stressz és a dohányzás serkentik a betegségek kialakulását. Ezért is fontos, hogy figyeljünk a kellő antioxidáns bevitelre.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: 

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024