0

Mi alapján alakult ki az antioxidáns lista?

Az antioxidánsok felelősek azért, hogy megvédjenek bennünket a szabadgyökök káros hatásaitól. A tudósok épp ezért leteszteltek jó néhány gyümölcsöt és zöldséget, hogy megtudhassuk, melyiknek a legmagasabb az antioxidáns szintje. Ezt ORAC-mértéknek nevezték el. Az antioxidáns lista elején a 2000-et meghaladó növények találhatóak: az aszalt szilva, az akai bogyó, a gránátalma, a mazsola, a fekete áfonya és a szeder.

Az antioxidáns lista szerint a legtöbb antioxidáns többnyire azokban a növényekben található meg, amelynek nagyon magas a C-vitamin és E-vitamin tartalma. Nagyon hatékony ezen kívül a béta-karotin, melyet szervezetünk A-vitaminná alakít át, és így hasznosul kiváló antioxidánsként.

Antioxidáns lista

Antioxidáns lista

Az antioxidáns lista közepén a kétezren aluli növények szerepelnek, úgy mint a kelkáposzta, tőzegáfonya, méz, eper, spenót, málna, tök. Ezek a növények több szempontból is nagyon hasznosak. Azonkívül, hogy magas az antioxidáns szintjük és az egészségre nézve jótékonyak, a fogyókúra részei is lehetnek.

Az ORAC-érték szerint az antioxidáns lista alján a narancs, a brokkoli, banán, kivi, bab, szőlő, hagyma, borsó, répa, paradicsom, barack és nagyon sok más növény is szerepel. Ez nem azt jelenti, hogy kevésbe hasznosak, sőt, sokkal egészségesebbek, mint a koleszterindús ételek, mint a só vagy a cukor. Csupán többet kell fogyasszunk belőlük ahhoz, hogy az antioxidáns szintünk optimális legyen.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024