Cikkek a(z) Szabadgyök és Antioxidáns kategóriából

A szabadgyök egy olyan nagy reakcióképességű molekula, amely károsítja sejtjeinket, gyakorlatilag mindent a lipidektől, a fehérjéken és a szénhidrátokon át egészen a DNS-ig. Az élő sejt és az emberi szervezet korai elöregedésében játszik szerepet. A szabadgyök számlájára írható több betegség kialakulása és/vagy súlyosbodása is. Ilyenek a szív- és érrendszeri, az idegrendszeri és a daganatos megbetegedések.

A szabadgyök elmélet tesztelése férgekkel

A szabadgyök elmélet tesztelése férgekkel

A szabadgyökök olyan méreganyagok, melyek a környezetből szervezetünkbe kerülve olyan oxidációs folyamatokat indítanak be, amelyek pusztítják sejtjeinket, génjeinket és akár a DNS-t is. Szabadgyököket testünk is termel kis mennyiségben az oxigén feldolgozásakor, ám ezek szükségesek szervezetünk optimális működéséhez. A baj akkor kezdődik, amikor a szabadgyökök nagyobb mennyiségben kerülnek be, mint… Tovább: A szabadgyök elmélet tesztelése férgekkel »

A szabadgyökök megkötése egészségünk védelme szempontjából

A szabadgyökök megkötése egészségünk védelme szempontjából

A szabadgyökök olyan méreganyagok, melyek környezeti behatások útján kerülnek szervezetünkbe, ahol megkezdik sejtromboló tevékenységüket. Sejtjeinket károsítva a szabadgyökök felgyorsítják az oxidációs folyamatokat, mely a sejtek pusztulásához, korai öregedéshez, és súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. A szabadgyökök megkötése tehát igen fontos egészségünk megőrzése érdekében. A szabadgyökök megkötése antioxidánsokkal történik, melyek lelassítják és… Tovább: A szabadgyökök megkötése egészségünk védelme szempontjából »

Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben

Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben

Szabadgyökök folyamatosan termelődnek minden egészséges emberi szervezetben, előidézvén azt az oxidációs folyamatot szervezetünkben, mely a vas rozsdásodásakor és egy almaszelet barnulásakor is végbemegy. Kis mennyiségben szükségünk van szabadgyökökre, mivel hozzájárulnak szervezetünk védekezőképességének erősítéséhez a vírusok ellen. Másrészt viszont nagyon káros lehet ránk nézve a nagy mennyiségben történő szabadgyökök képződése, mert… Tovább: Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben »

A szabadgyökfogók tulajdonságai

A szabadgyökfogók tulajdonságai

Az antioxidánsok olyan szabadgyökfogók, melyek megkötik a szervezetben található szabadgyököket, meggátolva ezáltal, hogy újabb oxidációs folyamatot indítsanak be. A szabadgyökök ugyanis olyan sejtkárosító folyamatokért felelősek, melyek során egy év leforgása alatt szervezetünk akár három évet is öregedhet, továbbá az idő előrehaladtával szív- és érrendszeri megbetegedések, agyvérzés, infarktus, emésztési problémák és… Tovább: A szabadgyökfogók tulajdonságai »

Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben

Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben

Az alma megbarnul, a vaj megavasodik, a vas rozsdásodik – ezek mind kémiai folyamatok. Az emberi szervezetben is végbe megy ez a reakció, melyet oxidációnak nevezünk. Amikor ez bekövetkezik, akkor könnyebben betegek leszünk, és gyorsabban öregszünk. A szabadgyökök képződése is az oxidáció során történik, melléktermékként keletkeznek. Lássuk, mik is a… Tovább: Szabadgyökök képződése az emberi szervezetben »

Megtalálhatók a szabadgyökök az élelmiszerekben?

Megtalálhatók a szabadgyökök az élelmiszerekben?

A szabadgyökök azok a kis molekulák, melyek az öregedés folyamatát gyorsítják fel. Az emberi testben zajló folyamatok a sok kémiai reakció alapján mennek végbe. Életünk során rengeteg káros tényező befolyásolja egészségünket. Éppen ezért figyelnünk kell a táplálkozásra, mert a szabadgyökök az élelmiszerekben is megtalálhatóak. A szabadgyököket az antioxidánsok próbálják legyőzni…. Tovább: Megtalálhatók a szabadgyökök az élelmiszerekben? »

Szabadgyök mérés

Szabadgyök mérés

A szabadgyök mérés a szervezet redoxpotenciáljának a feltérképezése. Laboratóriumi vizsgálat során egy csepp vérből megállapítható a redoxpotenciál. A méréskor kapott érték minél magasabb, annál nagyobb a szervezetben az oxidatív stressz, és annál kisebb a sejtvédő antioxidánsok száma. Magas érték esetében számos degeneratív folyamat játszódik le szervezetünkben. A szabadgyök mérés egészséges… Tovább: Szabadgyök mérés »

A szabadgyökök fogalma

A szabadgyökök fogalma

A szabadgyökök fogalma szorosan kapcsolódik az antioxidánsokhoz. Bár az előbbieknek is van némi egészségvédő szerepe – az immunrendszer felhasználja bizonyos kórokozók megsemmisítésére -, az utóbbiakat tartjuk “szövetségeseinknek”. A két csoport közti egyensúly megbomlása abban az esetben kedvez egészségünknek, ha az antioxidánsok irányába mutat a mérleg nyelve. Ellenkező esetben a szervezetünkre… Tovább: A szabadgyökök fogalma »

A szabadgyökök hatása

A szabadgyökök hatása

A szabadgyökök hatása a szervezetünkre többnyire romboló, destruktív. Bár immunrendszerünk is termel szabadgyököket az egészségünket veszélyeztető mikroorganizmusok semlegesítése érdekében, optimális esetben csak annyi termelődik, amennyire szüksége van szervezetünknek. A probléma onnan adódik, hogy számos külső és belső tényező is hozzájárul a szabadgyökök elburjánzásához. A vegyi anyagokkal kezelt élelmiszerek, a túlzottan… Tovább: A szabadgyökök hatása »

A szabadgyökök keletkezése

A szabadgyökök keletkezése

A természetes élettani folyamatokkal együtt jár a szabadgyökök keletkezése, immunrendszerünk is termeli és fel is használja azokat a támadó mikroorganizmusokkal szemben. Optimális esetben a szabadgyökök száma nem lépi túl a megengedett határt, szervezetünk antioxidánsokkal semlegesíti a fölösleget. A szabadgyökök keletkezése, azok elszaporodása több külső és belső tényező által indukálódik. A… Tovább: A szabadgyökök keletkezése »

Oldal 1 - 212
Antioxidáns 2024