0

Bodza: antioxidáns, mégis mérgező

A bodza egy nagyon sokoldalú, csodálatos növény. Sok legendában is jelen van, főként az indiánok tartották csodaszernek, és igazuk is volt. A bodza nagyon hasznos, készíthetünk belőle limonádét, ecetet, szörpöt és nagyon sok más finomságot is, de ezen kívül az egészségünk megőrzésében is nagy szerepet játszhat.

A bodzának magas antioxidáns tartalma van, a bogyói nyersen fogyasztva viszont mérgezőek. A bodza virágából nagyon sok különlegességet készíthetünk: teaként láz- és köhögéscsillapító hatású, de a méregtelenítő diétánkba is nyugodtan beiktathatjuk, hisz izzasztó hatása miatt kiváló méregtelenítő.

Bodza antioxidáns mégis mérgező

Bodza antioxidáns mégis mérgező

A bodza igen gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be a szabadgyökökkel való küzdelemben. A bodzabogyó szintén rendkívüli, tele van B-, C- és A-vitaminnal. Erősíti az érfalakat, csökkenti a vérnyomást, és lázcsillapító hatású. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy nyersen semmiképp se fogyasszuk, csakis főzve, mivel úgy kipusztulnak a méreganyagok belőle.

A bodza tehát kiváló antioxidáns, és nagyon sokoldalú gyógynövény, hisz sokféleképpen felhasználhatjuk a virágát, a bogyóját és a leveleit is. A levelei is kiválóan méregtelenítenek tea formájában, hisz segítik a méreganyagok kiválasztását. A bodza tápanyagokban gazdag, májustól október végéig mindig találunk valami ínyencet, hasznosat a bodzafán. Nyár elején a virágát, ősszel pedig a bogyóiból készíthetünk antioxidáns bombákat.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024