0

Az antioxidáns jelentősége az egészségre nézve

Világunkban egyre jelentőségteljesebben érik olyan hatások az emberi szervezetet, melyek károsan befolyásolják az egészségi állapotot, felgyorsítják az öregedést, gyengítik az életminőséget. Az élő szervezetben, illetve táplálékban természetes vagy mesterséges vegyületek formájában megjelenő antioxidáns megvédi a legyengült szervezetet.

Az antioxidáns jelentősége abban áll, hogy az élő sejtek energiatermelő szervecskéiben keletkező sejteket károsító szabad gyököket hatástalanítják. Vannak helyzetek, például stresszhatás vagy betegség esetén, amikor a szabadgyökök számának megnövekedése miatt a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni.

Antioxidáns jelentősége

Antioxidáns jelentősége

Jó hír, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns bevitelével a negatív folyamat megakadályozható. Az antioxidáns jelentősége éppen abban gyökerezik, hogy két részre oszthatjuk. A belső antioxidánsokat, az ún. endogéneket a szervezet termeli, a külső vagy exogén antioxidánsokat a táplálékból vehetjük fel.

Az antioxidáns jelentősége tekintetében érdemes odafigyelnünk a megfelelő mennyiség bevitelére, hiszen a kutatások is bizonyítják az egészség megvédésében nélkülözhetetlen szerepüket. Kiemelkedő szerepük van a betegségek kialakulásának szabályozásában, illetve az öregedés lassításában. Az antioxidánst tartalmazó anyagok széleskörűek, vannak vitaminok, ásványi anyagok és egyéb, szakember által javasolt anyagok. Ismerve az antioxidáns jelentőségét, egészségünk megőrzése érdekében érdemes odafigyelnünk a változatos, természetes táplálékbevitelre. A minket ért káros hatások egy részét nehezen tudjuk elkerülni (pl. munkahelyi stressz), viszont megfelelő, tudatos életmóddal tehetünk valamit egészségünk megóvása érdekében.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024