0

Az antioxidáns anyagok szerepe

Először meghatározzuk, hogy mik is az úgynevezett antioxidánsok, utána beszélhetünk az antioxidáns anyagokról. Az antioxidánsok az oxidációtól védik szervezetünket, mely folyamat során öregszünk, és ezen antioxidánsok bevitelével egészségesebbek maradhatunk életünk végéig. Több fajtája létezik ezeknek a kissé viccesen nevezett „antimicsodáknak”, amelyek közösen harcolva legyőzik a szabad gyökök ránk gyakorolt káros hatásait.

Antioxidáns anyagok

Antioxidáns anyagok

 Egy kis szaknyelvet is alkalmazva az antioxidánsok leghatékonyabb csoportját karotinoidoknak nevezzük. Az antioxidáns anyagokban ezeket találjuk meg, melyet szervezetünk hatékonyan használ fel, hogy a betegségeket elkerüljük. Az emberek nagy része csak a táplálékban lévő vitaminokat fogyasztja. Köztudott, hogy a legtöbb vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben található, viszont ezekből nem fogyasztanak kellő mennyiséget, ezért ajánlott egyéb vitamintartalmú táplálék-kiegészítők szedése is.

Az antioxidáns anyagok rengeteg betegség kialakulásának a veszélyét csökkentik, melyek között találhatóak a rák és a különböző szívbetegségek is. Az idő gyors múlásával egyre inkább szüksége van immunrendszerünknek a védelemre, mert idősebb korban nagyobb az esélye az oxidációnak. Ahogy a vas is az idő elteltével rozsdásodik, úgy szervezetünk is elgyengül, „leporosodik”.

Lényeges dolog viszont, hogy bár bennünk is termelődik antioxidáns, de sajnos ez nem elég ahhoz, hogy fokozott biztonságot nyújtson a betegségek ellen egész életünkben. Ezért figyelnünk kell arra, hogy rohanó életünkbe beiktassuk a megfelelő mennyiségű antioxidáns anyagokban gazdag ételeket.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: 

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024