0

Antioxidáns növények

A következőkben bemutatunk néhányat a mindennapjainkban meglévő antioxidáns növények közül, majd néhányat a különlegesebb, ritkább növények közül. Elsősorban tudnunk kell, hogy mikor antioxidáns növényeket szeretnénk beszerezni, az ORAC értéket kell figyelembe vennünk, mely az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitására használt mérőszám. Ebből logikusan következik, hogy minél magasabb az ORAC érték, annál magasabb az adott növény antioxidáns hatása.

A mindennapjainkban megtalálható antioxidáns növények, melyeknek magas az ORAC értéke: az aszalt szilva, amit ugyebár a legtöbben szeretünk, a pizzák kihagyhatatlan fűszernövénye, az oregano, a mazsola, a fekete áfonya, a fekete szeder, a tőzegáfonya, földieper, málna, piros szőlő, cseresznye, kelkáposzta, fokhagyma, spenót, tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, vöröshagyma, karfiol, zöldborsó stb. Tehát láthatjuk, van miből válogatni ahhoz, hogy megőrizhessük egészségünket.

Antioxidáns növények

Antioxidáns növények

Néhány a különlegesebb, külföldön termő antioxidáns növény: acai bogyó, choke bogyó, szegfűszegolaj, alaszkai vad áfonya, gránátalma, kakaó, kurkuma, noni, kiwi, zöld tea, avocado.

Amint látjuk, könnyen megelőzhetjük például a rákot csak úgy, hogy a fent említett növények közül naponta eszünk. Pontosabban a szabadgyökök ellen „harcolunk” az antioxidáns növények bevitelével, mivel a szabadgyökök olyan molekulák, melyek káros hatással vannak a szervezetben lévő anyagok bármelyikére. A felhalmozódott, fölösleges szabadgyökök károsíthatják szervezetünket, viszont ha elegendő mennyiségű antioxidánst viszünk be, azzal megelőzhetjük, megakadályozhatjuk e negatív, káros folyamatot.

 

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024