0

Antioxidáns fajták

Az antioxidánsok létfontosságúak egészségünk szempontjából. Sokféle antioxidáns fajtát ismerünk. Fontos, hogy minél többet bevigyünk az étrendünkbe egészségünk megőrzése végett. Antioxidánst tartalmaz például a szelén, mely főként a halakban, a tenger gyümölcseiben és húsfélékben található meg, és az anyagcsere folyamatában van fontos szerepe.

Más antioxidáns fajtát tartalmaznak a vitaminok. Az idegrendszer normális működéséért felelős az E-vitamin, ezen kívül nagyon fontos az A- és C-vitamin is. A xanthonok olyan antioxidáns fajták, melyek hatékonysága a vitaminoknál is magasabb. A flavonoidokhoz tartoznak, és nagyon sok élelmiszerben, zöldségben megtalálhatóak. Az enzimek is antioxidánsként viselkednek. Általában a szervezetünk elegendő enzimet termel, viszont 30 éves kor után ez csökken. Pótolhatjuk lazac, marhamáj vagy egyéb tengeri halakkal a hiányát.

Antioxidáns fajták

Antioxidáns fajták

A sárgarépában található béta-karotin is olyan antioxidáns fajtát tartalmaz, amely által a szabadgyökök elpusztulnak. A likopin antioxidáns fajta a paradicsomban fordul elő nagy számban, és szintén nagy szerepe van a szabadgyökök kiirtásában. Az omega-3 zsírsav bevitelével is antioxidánshoz juthatunk, ezt főként a tengeri halak tartalmazzák.

Nagyon sok antioxidáns fajta létezik, mi viszont akkor tehetünk a legtöbbet az optimális antioxidáns bevitel érdekében, ha nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Amennyiben megfelelő mennyiségű antioxidáns tartalmú élelmiszert fogyasztunk, felgyorsul az anyagcserénk, csökken a daganatos megbetegedések kockázata, és számtalan más jó hatással számolhatunk.

  
Iktatva: Antioxidáns Címkék: , , , , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024