0

A szabadgyökök megkötése egészségünk védelme szempontjából

A szabadgyökök olyan méreganyagok, melyek környezeti behatások útján kerülnek szervezetünkbe, ahol megkezdik sejtromboló tevékenységüket. Sejtjeinket károsítva a szabadgyökök felgyorsítják az oxidációs folyamatokat, mely a sejtek pusztulásához, korai öregedéshez, és súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek. A szabadgyökök megkötése tehát igen fontos egészségünk megőrzése érdekében.

A szabadgyökök megkötése antioxidánsokkal történik, melyek lelassítják és meggátolják az oxidációs folyamatokat, továbbá az immunrendszert erősítve védettséget nyújtanak a környezetből érkező szabadgyökök ellen. Az antioxidánsok emellett méregtelenítenek, védik szervezetünket a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, javítják és gyorsítják az anyagcserét, mellyel gyors és egészséges fogyás érhető el.

Szabadgyökök megkötése

Szabadgyökök megkötése

A négy legfontosabb vegyület a szabadgyökök megkötéséhez az A-, C- és E-vitamin, valamint a szelén. Az A-vitamin béta karotin tartalmának köszönhetően megvéd a fertőzésektől, gyulladásoktól, és megköti a szabadgyököket. Legnagyobb mennyiségben a sárga és narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben található, mint a barack, sárgarépa stb. A C-vitamin majdnem minden gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Szabadgyök-megkötő tulajdonsága mellett erősíti az immunrendszert, és megvéd a rákkeltő anyagoktól, a stressztől.

Az E-vitamin védi sejtjeinket és a zsírsavakat a szabadgyökök oxidációs hatásától. Leginkább a növényi olajokban és a búzacsírában fordul elő ez a szabadgyök megkötésére szolgáló vitamin. A szelén hiánya esetén romlik az immunrendszer és megnő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata. A szelén legjobb forrásai a tejtermékek.

  
Iktatva: Szabadgyök Címkék: , ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024