0

A szabadgyökök hatása

A szabadgyökök hatása a szervezetünkre többnyire romboló, destruktív. Bár immunrendszerünk is termel szabadgyököket az egészségünket veszélyeztető mikroorganizmusok semlegesítése érdekében, optimális esetben csak annyi termelődik, amennyire szüksége van szervezetünknek. A probléma onnan adódik, hogy számos külső és belső tényező is hozzájárul a szabadgyökök elburjánzásához. A vegyi anyagokkal kezelt élelmiszerek, a túlzottan klórozott ivóvíz, az ételkészítés során túlhevített és többször felhasznált olaj, a gyógyszerek, valamint a rendszertelen vagy egyoldalú táplálkozás következtében a szabadgyökök száma egyre nagyobb lesz testünkben.

Az antioxidánsok hiányában a szabadgyökök hatása még nyilvánvalóbb, az előbbiek száma fordítottan arányos az utóbbiakéval. Orvosi kezelések alatt is képződnek szabadgyökök, ilyenek az altatással járó műtétek, röntgenvizsgálat, sugár- és kemoterápiás kezelés stb. Ezek mellett olyan környezeti hatások is érnek bennünket, mint a légszennyezés, az elavult háztartási gépek (tévé, számítógép) sugárzása, amelyek szintén kedveznek a szabadgyökök létrejöttének.

Szabadgyökök hatása

Szabadgyökök hatása

Napjainkban egyre több olyan kutatási eredmény születik, amelyek arra hívják fel figyelmünket, hogy a szabadgyökök hatása alatt szervezetünk idő előtt elöregedik, meggyengül az immunrendszerünk, és védtelenekké válunk a különböző fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor daganatos betegségek is egyre nagyobb számban fordulnak elő, amiért szintén a szabadgyököket terheli a felelősség.

Érdemes tehát úgy alakítani étrendünket és életvitelünket, hogy minél nagyobb számú antioxidáns kerüljön szervezetünkbe azért, hogy a szabadgyökök hatása minimalizálva legyen.

  
Iktatva: Szabadgyök Címkék: ,

Írj most.

Küldés
Antioxidáns 2024