Hírek gyümölcsök és Antioxidáns témában

Antioxidáns napi szükséglet

Antioxidáns napi szükséglet

Az antioxidáns napi szükséglet, a szakértők szerint, legalább 5000 ORAC értékű élelmiszer bevitele. Ez azt jelenti, hogy naponta fogyasztanunk kellene pl. 100 g aszalt szilvát, esetleg 5 kg sárgabarackot, 200 g mazsolát, 500 g málnát, vagy számtalan más élelmiszert, attól függően, hogy milyen magas antioxidáns tartalommal bírnak. Az antioxidáns napi… Tovább: Antioxidáns napi szükséglet »

Mi alapján alakult ki az antioxidáns lista?

Mi alapján alakult ki az antioxidáns lista?

Az antioxidánsok felelősek azért, hogy megvédjenek bennünket a szabadgyökök káros hatásaitól. A tudósok épp ezért leteszteltek jó néhány gyümölcsöt és zöldséget, hogy megtudhassuk, melyiknek a legmagasabb az antioxidáns szintje. Ezt ORAC-mértéknek nevezték el. Az antioxidáns lista elején a 2000-et meghaladó növények találhatóak: az aszalt szilva, az akai bogyó, a gránátalma,… Tovább: Mi alapján alakult ki az antioxidáns lista? »

Miben található antioxidáns karotinoid?

Miben található antioxidáns karotinoid?

A karotinoid egy nagyon fontos antioxidáns, mely főként a sárgarépában, paradicsomban, brokkoliban, spenótban és a gyümölcsökben található meg. Az antioxidáns karotinoid megakadályozza az oxidációs folyamatokat, ezzel védve szervezetünket. A karotinoid főként a gyümölcsök és zöldségek színéért felelős. Az antioxidáns karotinoid nagy mennyiségben megtalálható a sárgarépában. A sárgarépa nagyon sok béta-karotint… Tovább: Miben található antioxidáns karotinoid? »

Antioxidáns gyümölcsök, zöldségek

Antioxidáns gyümölcsök, zöldségek

Az antioxidáns gyümölcsök, zöldségek fogyasztása nagyon fontos azért, hogy megőrizzük az egészségünket. Az antioxidáns bevitele a szervezetbe legnagyobb mértékben akkor teljesíthető, ha nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ez azért fontos, mert az antioxidánsok megölik a szabadgyököket, ezáltal nem károsodnak a sejtjeink, így csökken a rákos megbetegedés kockázata. Antioxidáns gyümölcsök:… Tovább: Antioxidáns gyümölcsök, zöldségek »

Antioxidáns gyümölcsök pozitív tulajdonságairól

Antioxidáns gyümölcsök pozitív tulajdonságairól

Antioxidáns gyümölcsök alatt azokat a gyümölcsöket értjük, amelyek olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek antioxidánsként viselkedve elpusztítják a szabadgyököket. Az egyik ilyen antioxidáns gyümölcs a sárgadinnye. A sárgadinnye számtalan jó tulajdonsággal bír, szinte gyógynövényként tartják számon, nagyon sok béta-karotint, A-vitamint tartalmaz, amelyek kiváló antioxidánsok. Az antioxidáns gyümölcsök közül kiemelkedő még az áfonya…. Tovább: Antioxidáns gyümölcsök pozitív tulajdonságairól »

Antioxidáns italok

Antioxidáns italok

A mindennapi életben a felgyorsult, túlhajszolt, stresszes életmód, a helytelen táplálkozás egyre nagyobb problémát okoz az emberiség  számára. Ezért fokozottabb figyelmet kell fordítanunk az emberi szervezet egészségesebb életformájára. Meg kell találnunk az összhangot a táplálkozás és a mozgásigény között. Az antioxidáns italok hozzájárulnak az emberi szervezet ellenálló-képességének megőrzéséhez és fokozásához. A… Tovább: Antioxidáns italok »

Miből álljon egy antioxidáns diéta?

Miből álljon egy antioxidáns diéta?

Közismert a szabadgyökök sejtkárosító hatása, melyek ellen antioxidánsok segítségével lehet felvenni a harcot. Az antioxidánsok megvédik az egészséges sejteket a szabadgyökök károsító hatásától, továbbá meggátolják vagy lelassítják a folyamatban lévő károsodásokat. Szervezetünk védelme érdekében minél több antioxidánst kell biztosítanunk, melynek egyik módja az antioxidáns diéta. Az antioxidáns diéta legfontosabb összetevőit… Tovább: Miből álljon egy antioxidáns diéta? »

Szervezetünk rozsdásodása ellen: antioxidáns tartalmú gyümölcsök

Szervezetünk rozsdásodása ellen: antioxidáns tartalmú gyümölcsök

Az antioxidáns tartalmú gyümölcsök fogyasztása fontos az emberi szervezetnek, ennek megértéséért lássuk, milyen folyamat zajlik testünkben. Amikor egy bizonyos anyag oxigénnel lép reakcióba, tudományosan oxidációnak nevezzük. Vegyük példaként az oxigén reakcióba lépését a vassal, amely során rozsda keletkezik. Az emberi szervezetben sincs ez másként, mivel az oxigén a légutakon és… Tovább: Szervezetünk rozsdásodása ellen: antioxidáns tartalmú gyümölcsök »

Vitaminok gyerekeknek

Vitaminok gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekek egészségesen, szépen fejlődjenek, vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük. Manapság könnyen beszerezhetők a vitaminok gyerekeknek, melyek nagyon fontosak, mindegyiknek megvan a maga szerepe, és valamennyi hozzájárul a gyermekek megfelelő növekedéséhez. Ezek hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetesen legjobb, ha kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás útján viszik be a… Tovább: Vitaminok gyerekeknek »

Antioxidáns 2024